7 stvari koje trebaš učiniti kad kupiš novi mobitel

7 stvari koje trebaš učiniti kad kupiš novi mobitel

Nakon 3-4 godine napokon imaš novi mobitel, što je prilično dugo razdoblje za mobilnu tehnologiju. Nećemo reći - štediš dugo, jer vjerojatno je kupljen “na rate”, kako to obično danas biva. Nije to ni važno, isplatit ćeš ga kad-tad.

Savjetujemo ti da u prvim danima guštaš u mogućnostima svog novog gadget do mile volje. Ipak, nemoj zaboraviti u samom startu provjeriti nekoliko stvari koje su od važnosti za dugi život i zdravlje mobitela, ali i za olakšavanje svakodnevnog korištenja.

 U nastavku smo popisali listu od 7 takvih “to do” pravila.

1. Napravi backup svih kontakata sa starog mobitela

Pod pretpostavkom da tvoj stari mobitel još uvijek radi, ovo je prva stvar koju trebaš napraviti, čak i prije uključivanja novog mobitela. Ne želiš ostati bez svih kontakata koje godinama skupljaš tako marljivo, zar ne? Telefoni s Androidom se automatski sinkroniziraju s tvojim Google računom, no u slučaju da nešto nije u redu, uvijek možeš napraviti kopiju kontakata i spremiti ih na računalo, a kasnije prebaciti na novi mobitel. Good to know…

2. Pripremi se za download velike količine podataka aplikacija koje koristiš

Nakon što te je prošao početni zanos izazvan kupnjom novog futurističnog ljubimca, vrijeme je za download. Spoji se na Wi-Fi (može i susjedov ako imaš šifru ;) ) i počni skidati nova ažuriranja na operativni sustav. Što više aplikacija koristiš, to će ti trebati više vremena da se ovime pozabaviš. Pomiri se sa činjenicom da će ovo biti dan prepun skidanja podataka.

3. Riješi pitanje sigurnosti na novom mobitelu

Tvoj mobitel će, ako već i nije, uskoro biti pun povjerljivih podataka. Od brojeva kartica, pinova, kontakata, poslovnih poruka do selfija u vlastitoj kupaonici. Uđi u sigurnosni meni mobitela i podesi zaključavanje pinom ili uzorkom (klizni pokreti prstom). Neki mobiteli imaju opciju zaključavanja otiskom prsta pa ako si te sreće, možeš se i tako zaštititi. Postoji mogućnost dodatnog zaključavanje pojedinih aplikacija, ali pazi da ne pretjeraš sa zaštitama kako ti ne bi trebalo više vremena da uđeš u aplikaciju nego da izvršiš željenu radnju.

Skini i antivirusni program, bilo plaćeni ili neku free verziju na Google Play-u. Tvoja sigurnost mora biti na prvome mjestu.

sigurnost na mobitelu

4. Podesi ažuriranje većih količina podataka (aplikacija) preko Wi-Fi-a

Ako si u mogućnosti, bilo bi dobro podesiti da se ažuriranje većih količina podataka obavlja samo preko Wi-Fi-a. U slučaju da ne uključiš ažuriranje preko Wi-Fi-a možeš vrlo brzo ostati bez mobilnog prometa, što ovisi o tvom ugovornom paketu s mobilnim operaterom. Uz to, jedan od najvećih potrošača energije je upravo transfer podataka pa ako aplikacije stalno u pozadini šalju zahtjev za ažuriranjem, to može dobro isisati bateriju. Baš iz tog razloga bilo bi pametno s vremena na vrijeme očistiti nepotrebni sadržaj na mobitelu što možeš učiniti pomoću aplikacije CCleaner. Isprobali smo je i nama se sviđa.

5. Spoji se s Cloud sustavima (Dropbox, Google Disk)

Vjerojatno na novom mobitelu imaš gige i gige slobodnog prostora, ali taj prostor će, vjeruj nam, ishlapiti prije nego što se snađeš. Zašto zatrpati memoriju ako dio sadržaja koji redovito koristiš možeš pospremiti u Dropbox (2GB) ili Google Disk (15GB)? Računi se automatski sinkroniziraju i nemaš nikakve brige jednom kad ih instaliraš na svoj uređaj. Možeš samo sretno trljati dlanove ;)

6. Nabavi maskicu za svoj novi mobitel

Da, znamo, želiš se svima suptilno pohvaliti novim uređajem i ne oduševljava te ideja da ga odmah upakiraš u maskicu ili kožne korice. Nemoj se samo predugo premišljati jer jednom kata ti mobitel ispadne iz ruke i dođe trenutak neizvijesnosti za vrijeme njegovog dizanja koji će ti, o da, trajati desetljećima, sjetit ćeš se sve svoje uže i šire rodbine ;). Vjerojatno već znaš, no evo podsjetnika da garancija ne pokriva razbijen ekran. Iako postoje uređaji i vrste stakla koje su otpornije na udarce, ako ti mobitel padne pod određenim kutom, staklo ipak neće izdržati udarac. Zato se drži one bakine: bolje spriječiti, nego liječiti.

7. Od samog početka vodi brigu o bateriji

Iako Litij-ionska baterija ne zahtijeva toliko brige kao stara Nikal-kadmijeva, za dugoročno "zdravlje" tvoje baterije bilo bi dobro znati nekoliko stvari. Litij-ionske baterije najbolje rade kad se drže između 40-80% kapaciteta. Visoka temperatura i pražnjenje do kraja, dvije su stvari koje najviše štete Litij-ionskoj bateriji, stoga nije dobra praksa kroz dan isprazniti mobitel do kraja pa ga onda cijelu noć puniti. Preporučljivo je puniti bateriju češće i kraće jer što više pustiš bateriju da se isprazni, to će se brže oštetiti.

Trebaš li još savjeta?
Javi se našim marljivim i iskusnim serviserima na ulefone@ulefone.hr.

Datum objave 14/06/2017 0 1246

KomentirajOdgovori

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.
Usporedi 0
Next

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn Ukupno

Kupi