4 pitanja o kojima trebate razmisliti prije nego djetetu kupite prvi mobitel

4 pitanja o kojima trebate razmisliti prije nego djetetu kupite prvi mobitel

Kod odgoja djece i donošenja odluka o njihovim potrebama i onome što ih obilježava, roditelji su suočeni sa cijelom paletom mišljenja, savjeta pa i kritika. U cijeloj toj hrpi informacija, teško je donijeti najbolju odluku, a tako je i kod odluke o kupnji prvog mobitela za dijete. Mobitel u dječjim rukama može imati svoje prednosti i nedostatke, ali teško je odrediti točnu dob za kupnju mobitela, jer je svako dijete individualno, kao što je i odnos roditelja i djeteta. Korištenje mobitela može imatu veliki utjecaj na djecu pa je prije kupnje potrebno dobro razmisliti. Odgovorom na ova četiri pitanja nastojimo vam pomoći da donesete pravu odluku.

 1. Zašto mu kupujem mobitel?

Treba li mobitel vama ili djetetu? Važno je znati pravi razlog kupnje mobitela. Roditelji često kupuju mobitel svojoj djeci jer žele znati gdje su i s kim su – odnosno, žele imati kontrolu nad njima. Mobitel zapravo ne bi trebao tome služiti. Mnogi se slažu da djeci u nižim razredima osnovne škole ne treba mobitel. Ukoliko iskrsne neka hitna situacija, postoje službeni telefoni u školi i roditelji se mogu čuti sa svojom djecom. Isto tako, dok je dijete kod obitelji, rodbine i prijatelja lako se stupi u kontakt s njima. Opravdanje za posjedovanje mobitela u ovoj dobi može biti zbog javljanja kad se ide na izlet, možda ako dijete ide na trening i slično. Kada je riječ o starijoj djeci, u višim razredima osvnovne škole i tinejdžerima, tada je ipak logičnije da ga dijete ima uz sebe, zbog češće odsutnosti od kuće, stjecanja prijateljstava, raznih aktivnosti i slično. No, i ovdje je važno da se mobitel ne zloupotrebljava i da se postigne jasan dogovor o korištenju mobitela. Naravno, niti u ovoj dobi mobitel ne bi trebao služiti isključivo kao sredstvo koje služi roditeljima u kontroli djeteta. Dakako, najvažnije od svega je da roditelji i djeca imaju otvoren odnos, da se od najranije dobi stvara čvrsta veza povjerenja i da roditelj može procijeniti je li njegovo dijete dovoljno odgovorno i zrelo da ima mobitel.

 2. Imaju li djetetovi vršnjaci pametni telefon?

Kada dijete poželi novi mobitel - a danas su to uglavnom pametni telefoni, prva stvar koju će vam vaše dijete vjerojatno reći, će biti: 'Ali imaju ga svi u razredu!'. Ti 'svi' vjerojatno nisu cijeli razred, jer pametni telefoni u pravilu nisu jeftini i kupnja mobitela sigurno predstavlja financijsko opterećenje za roditelje. Međutim, činjenica je da su došla neka druga vremena, drugačije je bilo kad smo mi bili mali. Klincima u školi mobitel predstavlja neki model pripadnosti – imaju ga vršnjaci pa ga žele imati i oni. Ako stvarno svi u razredu imaju mobitel, vjerojatno ne želite da jedino vaše dijete nema. Međutim, ovo ne bi trebala biti vodilja kod odluke o kupnji mobitela. Djecu, a i njihove vršnjake (one 'sve' koji već imaju svoje mobitele), trebalo bi od malih nogu poticati da se bave raznim aktivnostima, sportom i da što više vremena provode na otvorenom.

 3. Kako ću dijete upoznati i zaštiti od opasnosti interneta?

Već i vrapci na krovu znaju da mobiteli za djecu kriju mnoge opasnosti  i to upravo zbog – interneta. Kad dijete ima svoj smartphone, dok se niti ne okrenete, već može doći do sadržaja koje im vi sami ne bi nikad servirali. Srećom, postoje razne aplikacije i postavke mobitela kojima se može ograničiti pristup svakojakim sadržajima, ograničiti potrošnja sredstava na računu i slično. Kod starije je djece ovo malo teže, ali također je važno biti ustrajan i uporan u određivanju pravila korištenja mobitela i interneta. Roditelji trebaju svoju djecu upozoriti na sve ono loše što se može dogoditi i objasniti im koje su to opasnosti na internetu. Djeca će to možda smatrati smiješnim, ali nažalost, živimo u vremenu kada se događa jako puno loših stvari, a velik dio njih vezan je uz korištenje interneta. U svemu ovome bitan onaj temelj – odgoj. Kao što dijete učimo pravilno prati zube, trebamo ih pravilno naučiti koristiti mobitel, odnosno internet.

 4. Koliko sam novaca spreman platiti?

Roditelji koji nisu u financijski povoljnoj situaciji, često odluče kupiti skupe mobitele svojoj djeci. Postavlja se pitanje – je li to zaista nužno? Kakvu im poruku time šaljemo? Ako se kupuje mobitel manjoj djeci – možete razmisliti o tome da im poklonite neki mobitel koji ste do sada koristili vi ili vaše starije dijete? Budući da se radi o djeci, ipak vodite računa o tome da mobiteli budu čvršći i otporniji (zbog velike vjerojatnosti padanja i slično). Nije naodmet da vas upozorimo – veći ekrani lakše se razbiju, tako da će 5 incha biti i više nego dovoljno za vašeg klinaca. Djeca su često zaigrana, nespretna, puno trče po školskim hodnicima, nabacuju se s torbama… Stvarno želite da vaše dijete ima mobitel od nekoliko tisuća kuna? Također, kod tarifa i modela bolje je da se potrošnja prati putem bonova, samo je važno voditi brigu o tome da dijete uvijek ima dovoljno kuna na računu da se može javiti. Ako pak  roditelji smatraju da je bolje da dijete ima pretplatu, može se uključiti neka manja tarifa, a to ujedno može biti i test odgovornosti za dijete.

 Kad već dođe do toga da ste odlučili – nema više odgađanja, sad kupijemo mobitel, dobro je iskoristiti metodu aktiviranja djeteta oko kućanskih poslova, odrađivanja nekakvih zadataka te kao nagradu za trud i zalaganje pokloniti mobitel. Možda će na taj način dijete više cijeniti taj poklon, jer nije „pao s neba“, već ga je zaradio svojim pomaganjem. U svakom slučaju, kod donošenja odluke o kupnji mobitela – slušajte što vam dijete ima za reći, slušajte njegove potrebe i želje – ali i vaš zdravi razum.

Datum objave 14/07/2017 0 951

KomentirajOdgovori

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.
Usporedi 0
Prev
Next

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn Ukupno

Kupi