Kako prepoznati virus na mobitelu? Jesam li zaražen?

Kako prepoznati virus na mobitelu? Jesam li zaražen?

Kupnjom pametnog telefona dobili smo računalo u malom. No, s njim u paketu dobivamo i operativni sustav koji može biti podložan virusima. Ako si jedan od onih koji instaliraju svakakve aplikacije na svoj uređaj bez neke pretjerane kontrole, ovo je tekst za tebe. Korisno je prepoznati znakove i simptome virusa na Androidu, jer je virus važno što prije izbaciti, kako ne bi napravio preveliku štetu u tvom džepu. Pogledaj koji su to znakovi upozorenja da imaš virus na mobitelu!

„Umirem, sto puta dnevno“… baterija pjeva svoju pjesmu

Mnogi virusi troše puno baterije, jer djeluju na način pokreću više resursa u isto vrijeme. Ovo je možda najlakši način utvrđivanja virusa na mobitelu. Ukoliko pratiš svoju prosječnu potrošnju i korištenje mobitela, neće ti dugo trebati da shvatiš da se nešto čudno događa. Pregledaj postavke i svaku instaliranu aplikaciju, na taj način možeš detektirati sve izvore potrošnje energije i vidjeti postoje li kakve sumnjive aplikacije koje rade štetu.

Pop-up oglasi

Iskakanje pop-up oglasa i neželjenih reklama je jedan od češćih simptoma virusa na pametnom telefonu. Ako ti po ekranu često skaču oglasi, kojekakve reklame, sumnjive… provjeri da nisi zaražen?  Ako ti je oglas sumnjiv, naravno, nemoj kliknuti na njega.

Međutim, ako ti oglasi već skaču pred nosom, moguće da je već kasno.

Mobitel mi je počeo raditi sporo?

Ako primijetiš da ti je mobitel počeo raditi usporeno, čini ti se kao da je zagušen i  da ga nešto koči, velika je vjerojatnost da je zajedno s nekom aplikacijom došao i virus. Provjeri RAM i CPU kako bi otkrio prisutnost virusa, jer oni uzimanju previše memorije i onemogućavaju normalan rad procesoru i zbog toga se događa usporen rad mobitela.

Tko me zove? Tko me zove?

Kod poziva su mogući razni scenariji. Imaš brdo propuštenih poziva koje nisi čuo, tijekom razgovora te nešto prekine i puca linija, mobitel sam zove kontakte iz imenika… U ovom slučaju što prije kontaktiraj svog operatera da provjeriš nije li riječ o nekom problemu s njihove strane ili ipak o virusima koji preko ovih aktivnosti rade spačke tebi i tvojim prijateljima iz imenika.

Simptom povećanja podatkovnog prometa

Ako se u tvojem mobitelu utaborio neki virus, on vrlo brzo može potrošiti tvoje dragocjene gigabajte. Ako pak koristiš mobitel na pretplatu, iznos računa može se popeti u nebesa. Redovna kontrola podatkovnog prometa također će pokazati što se instaliralo i koliko se troši Internet prometa, a ujedno će ovo utjecati i na potrošnju baterije pa će povezivanje ovih znakova dati jasniju sliku, tj. dijagnozu.

Gašenje aplikacija

Slično kao kod poziva, kod korištenja nekih aplikacija i igrica zbog virusa može doći do nekontroliranog prekida rada i gašenja aplikacija. Ako se isto događa nekoliko puta za redom, opravdano možeš se zapitati: Imam li možda neki virus na mobitelu?

Neželjene aplikacije

Ovdje je jako važno biti posebno oprezan jer se radi o aplikacijama koje smo već instalirali, tj. o zaraženim verzijama istih. Prije same instalacije potrebno je dobro provjeriti kakva je aplikacija, a ako se čini i malo sumnjiva, bolje ju je preskočiti. U slučaju da već imaš instaliranu antivirus aplikaciju, ona će te upozoriti na opasnosti. Također, provjeri popis već instaliranih aplikacija – ako slučajno postoji neka koju se ne sjećaš da si instalirao – vrijeme je da uključiš alarme.

Visoki telefonski računi

Na naplatu ti je stigao veliki telefonski račun, a siguran si u svoju razumnu potrošnju? Može biti da si žrtva virusa koji pokrene nekontrolirano slanje poruka ili pak samo jednom u mjesecu pošalje neku poruku kojom se aktivira virus i širi se dalje. Stoga provjeri svoju potrošnju i po mogućnosti kontroliraj stanje računa što češće moguće kako bi  na vrijeme izbjegao ovakav problem.

Ok, zaražen sam. Što sad?  

Najbolje rješenje za čišćenje uređaja od virusa je da obrišeš sve sumnjive i čudne aplikacije. Ako i otkriješ koja je točno aplikacija uzrok, dobro je uključiti „Zrakoplovni način rada“ (kako bi se spriječilo daljnje širenje i rad virusa) i nakon toga deinstalirati aplikacije na uređaju. Može ti se dogoditi da neku aplikaciju ne možeš izbrisati -  onda prebaciš uređaj na „Siguran način rada“. Ujedno, da ne bi izgubio slike i druge podatke, u Postavkama označi „Pričuvna i sigurna kopija“ i preko USB-a prebaciš iste na računalo. Nakon toga, uređaj treba resetirati i vratiti na tvorničke postavke. Nakon toga ponovno otvaraš svoje račune i vraćaš podatke na uređaj.

Ako niti to ne pomaže, onda je vrijeme da se javiš u servis! (Osim ako si super-napredan korisnik Androida).

Ukoliko nisi kupio neku dodatnu policu osiguranja za svoj mobitel, zaraza virusom ne spada pod jamstveni kvar, tako da će servis naplatiti neku naknadu za otvaranje radnog naloga, formatiranje uređaja, ažuriranje softwarea i sve ostalo što već bude potrebno u tom slučaju.

Naravno, ne bi bilo loše da instaliraš neku antivirus aplikaciju koja će paziti na sigurnost tvojeg mobilnog ljubimca. Naša preporuka je Antivirus & Mobile Security.

Datum objave 15/11/2017 Dnevnik jednog servisera 0 4273

KomentirajOdgovori

Usporedi 0
Prev
Next

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn Ukupno

Kupi