Znaš li kako zaštititi podatke spremljene na mobitelu?

Znaš li kako zaštititi podatke spremljene na mobitelu?

Najviše krađa događa se tijekom ljeta i za vrijeme blagdana. Tome je vjerojatno tako jer smo tada opušteniji nego inače, što lopovi znaju, a znaju i kako to dobro iskoristiti. Samo primjera radi, ostaneš li bez mobitela i ostalih materijalnih stvari, nekako ćeš već preživjeti. No, znaš li da je tvoj mobitel vrelo raznih osobnih informacija putem kojih se može načiniti daleko veća šteta od same krađe mobitela?

Zato je pametno biti oprezan i naučiti nekoliko korisnih savjeta u svrhu zaštite, ali i te savjete podijeliti s obitelj, posebice djecom, jer ona su najranjivija.

Savjet broj 1: Svoj mobitel imaj stalno “na oku” i nikad ga ne ostavljaj bez nadzora. Također, izbjegavaj javno pokazivanje mobitela.

Savjet broj 2: Uvijek koristi sigurnosne kodove za korištenje mobitela, poput pina ili finger printa (otisak prsta) i te podatke, naravno, ne dijeli s drugima.

Savjet broj 3: Ovaj savjet možda zvuči smiješno i podsjetit će te na osnovnoškolske izlete kada ti je mama ušivavala inicijale u etiketu odjeće. Poanta je ostala ista i možeš je primijeniti na zaštitu mobitela. Označi mobitel, bateriju i SIM karticu nečim jedinstvenim i primjetnim jer lopovi od toga naprosto bježe.

Savjet broj 5: Osjetljivim podacima poput pina kreditne kartice jednostavno nije mjesto u tvom mobitelu. Ako ne možeš nikako drugačije i baš moraš neke povjerljive podatke pohraniti na mobitelu, to svakako učini na vanjskoj memorijskoj kartici koja se lako baci, nikako na internu memoriju telefona.

Savjet broj 6: Čak i kada mobitel nosiš na servisiranje, pametno bi bilo prije toga očistiti ga od pohranjenih informacija poput brojeva telefona i fotografija, ali i servisirati mobitel kod ovlaštenog servisera ili prodavača telefona, a ne “na crno”. Ako pak mobitel prodaješ, naravno, treba biti još oprezniji.

Savjet broj 7: S vremena na vrijeme, pametno je napraviti back-up podataka s mobitela na osobno računalo. Tako nećeš izgubiti sve podatke u slučaju gubljenja mobitela, ali ćeš u slučaju krađe znati što se točno nalazi na tvom uređaju te ima li kakvih povjerljivih podataka koje su trebale ostati skrivene oku javnosti.

Savjet broj 8: Nakon kupnje mobitela potraži 15-tero znamenkasti serijski ili IMEI (International Mobile Equipment Identity) broj jer će ti pomoći pri prepoznavanju tvog telefona, kojemu se može pristupiti unosom *#06# u većini telefona, ali i gledanjem iza baterije telefona ili provjerom postavki. Zabilježi taj broj na sigurno mjesto jer ti može pomoći u brzom pronalaženju i dokazivanju vlasništva ako bude ukraden.

Savjet broj 9: Razmotri prednosti i nedostatke registracije telefona kod davatelja usluga. Na primjer, ako prijaviš krađu telefona, davatelj usluga trebao bi moći zaustaviti daljnju upotrebu telefona. S druge strane, registracija znači da je uređaj povezan s tvojim imenom i prezimenom, odnosno, tvojim identitetom.

Savjet broj 10: Mobitel ne ostavljaj na punjenju po kafićima i restoranima, osobito ako ti nije u vidnome polju. Baš nikad ne možeš znati tko može pristupiti uređaju, ali i podacima u njemu.

Datum objave 19/07/2017 Dnevnik jednog servisera 0 631

KomentirajOdgovori

Usporedi 0
Prev
Next

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn Ukupno

Kupi