Savjeti koji će ti pomoći da dijete upoznaš sa opasnostima na internetu

Savjeti koji će ti pomoći da dijete upoznaš sa opasnostima na internetu

Dok neki stariji muku muče s time kako upaliti računalo ili javiti se na novi smartphone, današnji klinci upijaju znanje kao male spužvice – kao da su se rodili s tabletom u ruci. Tehnologija im je kao „dobar dan!“. Koriste ju za praćenje nastave, za pisanje zadaće, doma igraju igrice, a bez aplikacija poput Vibera, Whatsappa, Instagrama i slično – osjećaju se izgubljeno. Zato im to ne možete i ne trebate zabranjivati. Važnije je pronaći dobru granicu između nadzora i nadgledanja, ali i pravilnog korištenja interneta. Kao što djeca uče pravilno govoriti, hodati, tako ih treba naučiti sigurno i odgovorno koristiti Internet. Jesi li se zapitao/ zapitala što sve možeš učiniti da svoje dijete zaštitiš na internetu? 

Pokaži interes.

Ako ćeš sa djetetom imati zdrav odnos pun povjerenja, neće biti teško usmjeriti dijete na pravilno korištenje interneta. Važno je da ti dijete uvijek pokaže što radi, da nekad s njim prolaziš kroz stranice koje posjećuje, odigraš koju igricu ili čak otvorite neki zajednički profil gdje ćete se dodatno povezati? Kroz tu vezu lakše ćeš djetetu objasniti da mora zaštiti osobne podatke te kako će izbjeći kojekakve viruse. Ako dijete želi profil na društvenim mrežama, zajedno ga izradite, neka dijete zna zašto moraš znati lozinke i povremeno pratiti što radi i koje stranice posjećuje.

Pravila korištenja interneta.

Sa djetetom treba raspraviti o nekoliko pravila o korištenju interneta: npr. nikad i nikome ne davati svoje lozinke, ne ostavljati informacije o identitetu sebe i svoje obitelji, ne prihvaćati nikakve poklone koje netko nudi u zamjenu za neke informacije ili fotografije, ne sudjelovati u razgovoru koji izaziva nelagodu ili je nepristojan, a o svakom pokušaju i traženju od strane stranca upozoriti roditelje.

Stavi računalo na vidljivo mjesto.

Najbolji način kontrole onoga što dijete radi na računalu jest da ono bude na mjestu gdje uvijek netko prolazi, gdje se kroz dan najaviše boravi (npr. dnevna soba). Tako ćeš u svakom trenu moći vidjeti što dijete radi, koliko je na računalu i internetu, malo škicnuti njegove online prijatelje itd… Međutim, dolazimo do problema onda kad djeca više surfaju na mobitelu nego na kompjuteru, a to je danas sve češće.

Nauči dijete da je online prijatelj - stranac.

Kao što učimo djecu da ne razgovaraju sa strancima, tako im treba usaditi pravilo da je i stranac na internetu i dalje - stranac i da mora biti jako oprezan kod davanja informacija, slanja poruka, prihvaćanja prijateljstava. Ni mi sami ne znamo tko se krije iza profila nepoznate osobe i netko tko se predstavlja kao dijete to možda i nije.

Ne dopusti susret bez pratnje.

Pretpostavljamo da se ovo podrazumijeva, ali svejedno ćemo spomenuti. Ako nakon nekog vremena dijete želi susresti svog online prijatelja uživo, svakako je to potrebno dogovoriti u pratnji odraslih osoba/roditelja obiju strana. Mjesto susreta svakako neka bude javno kako bi bio siguran za svoje dijete i sebe, a pristanak na ovaj uvjet samo može biti dobar znak da se radi o poštenom naumu i s druge strane.

Ograniči slanje fotografija.

Djetetu je važno objasniti što se događa s fotografijama koje dođu na internet, na društvene mreže i što zlonamjerne osobe mogu s njima učiniti. Neka te dijete uvijek pita za savjet i odobrenje ako želi nekome poslati fotografiju. S vremenom će naučiti kakve je slike u redu slati drugima, a koje nije.

Ograniči internet sadržaj.

Na razno razne načine možeš pročistiti internetski sadržaj koji će tvoje dijete koristiti, postaviti zabrane na neke stranice, a i pratiti dijete da vidiš i znaš što je dijete radilo.

Pravila lijepog ponašanja.

Važno je da se djeca nauče lijepom ponašanju i preko društvenih mreža, chatova i foruma. Danas su to mjesta druženja, ali i sve veći izvor zloupotrebe. Dijete vrlo lako postaje objekt prijetnji, vrijeđanja, širenja glasina, odnosno elektroničkog zlostavljanja. Ono može ostaviti još veći trag i izazvati probleme kod djece. Upravo zbog ovog, pravila lijepog ponašanja važno je upotrebljavati i u online svijetu i zamoliti djecu da prijave bilo kakvo kršenje ovog pravila.

Ako dijete naučite ovim pravilima, ne bi trebalo biti nikakvih problema u korištenju interneta. I za kraj, slobodno pratite svoju djecu, ali ih ne morate non-stop kontrolirati i visiti im za vratom. Ponekad im treba pokazati da imate i povjerenja u njih.

 

 

Datum objave 21/08/2017 0 626

KomentirajOdgovori

Usporedi 0
Prev
Next

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn Ukupno

Kupi