Savjeti za dug život baterije

Savjeti za dug život baterije

Ako te muči slaba baterija na mobitelu, ovo je pravi tekst za tebe.

Baterija u mobitelu… Obično nam je prva pomisao onih 15% s crvenim uskličnikom, dok pametne klupe ili birtije s utičnicom nigdje na vidiku.

Iako u kontekstu baterija pretežito razmišljamo kratkoročno (samo da mi izdrži do kraja dana), ne bi bilo loše voditi računa o dugoročnom zdravlju.

Kao što svakodnevno čujemo savjete „jedi povrće, bavi se sportom i kloni se brze hrane kako bi doživio zlatni pir“baterije također vole određeni stil života koji im omogućuje da u formi dočekaju selidbu kod novog (drugog) vlasnika.

Iznenadit ćeš se da onaj mit oko kvalitetnog punjenja baterije koji glasi „neka se isprazni do kraja pa je napuni do 100% jer je to ispravno“, jest upravo to – mit.

Baterije u mobitelu imaju ograničen životni vijek

Vjerovao ili ne, ništa u životu ne traje vječno što uključuje i bateriju u tvojem mobitelu. Većina će ti proizvođača reći da je njezin optimalni životni ciklus 300-500 punjenja.

To ne znači, naravno, kako će baterija odmah umrijeti nakon 500 punjenja, no sve će se teže nositi sa svakodnevnim stresovima poput traženja pokemona po kvartovskom parku ili telefonskog poziva ljutite punice.

Što nas vraća na početak ove priče kada će ti onaj crveni uskličnik od 15% preostale energije iskočiti već nakon prve pauze na poslu, a fotkanje znamenitosti u inozemstvu moći ćeš raditi uglavnom u jutarnjim satima.

Pogrešan način punjenja baterije

Doskočiti se tome može upravo pravilnim punjenjem baterije.

Većina nas, nažalost, zahvaljujući druženju s mobitelom od klasičnih Nokia 3310 početaka, ima u glavi onu ideju da se baterija treba isprazniti do kraja prije bliskog druženja s utičnicom te da se potom treba obavezno napuniti do 100%.

Taj mit vuče korijene od starijih baterija baziranih na niklu koje su patile od tzv. „memorijskog efekta“ – ako bi se recimo često punila od 20% do 80%, „zaboravile bi“ na onih 40% koje nismo napunili (od 0 do 20% i od 80 do 100%).

Pravilno punjenje baterije

punjenje mobitela

Kako danas u pametnim telefonima imamo svi litijske baterije, kod njih vrijedi jedno vrlo jednostavno pravilo – drži ih što duže iznad 50% snage.

Ideš na kavu s frendom? Iskoristi priliku i pitaj konobara gdje je utičnica.

Došao si sa sastanka u ured i imaš kratku pauzu prije sljedećeg izlaska u grad? Izvadi punjač i daj bateriji malo električnog soka.

No vrlo važno – nemoj bateriju napuniti baš do 100%. Nije da će se dogoditi nešto loše, no navika da svaki puta puniš bateriju do 100% dugoročno neće biti dobro za njezinu izdržljivost.

U prijevodu, nekakav dnevni optimum za litijsku bateriju je 40 – 80% njezine snage sa što manje izleta ispod 20%.

Također se kloni punjenja tijekom noći kada su ti misli u nekim imaginarnim svjetovima mašte – baterija će se napuniti već sat vremena nakon što zaspiš, a ostatak noći će je električna utičnica lupati po prstima čim joj malo padne fokus ispod 99,99%. To je prilično velika količina stresa za nju pa joj baš to ne moraš priuštiti.

Imaj na umu sljedeće stvari kod punjenja baterije mobitela

Da sumiramo stvari u zaključke za sve oni koji su lijeni čitati:

  1.            Idealno je da litijska baterija bude konstantno iznad 50% snage
  2.            Pazi da mobitel što rjeđe pada ispod 20% preostale snage
  3.            Ne puni bateriju do 100%, probaj se zadržati na 80%
  4.            Ako već moraš puniti bateriju od 0 do 100%, napravi to samo jednom mjesečno (nešto kao reset računala – dobro ga je napravit tu i tamo)

I na kraju ono najvažnije – drži punjač uvijek «blizu srca» ;)

A ako poželiš neki mobitel s kojim nećeš morati misliti na punjač i do 4 dana, pogledaj neke od naših vrhunskih modela poput Power 3 ili Armor 2.

 

Datum objave 19/03/2018 0 1407

KomentirajOdgovori

Usporedi 0
Prev
Next

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn Ukupno

Kupi