Kada djetetu kupiti prvi mobitel?

Kada djetetu kupiti prvi mobitel?

Ovim se pitanjem bave pedagozi i psiholozi, roditelji i odgajatelji sve otkada su mobiteli ušli u naš svakodnevni život. Statistike pokazuju da gotovo sva djeca srednjoškolske dobi posjeduju smartphone. U nižiom razredima osnovne škole brojka se kreće oko 50%, a u posljednje vrijeme djeca u doticaj s elektroničkim uređajima dolaze već i u predškolskoj dobi.  Kupnja prvog mobitela za dijete svakako je odluka roditelja, koji će odlučiti kada njegovo dijete zaslužuje mobitel/ treba mobitel / spremno je za mobitel ili slično. Bez obzira na to odlučite li se za njegov rođendan, kao poklon povodom nekog sakramenta, kao nagradu za uspješan završetak školske godine i slično, pokloniti djetetu mobitel, neke stvari bi trebalo imati na umu.

Kako se zaštititi?

Pri kupnji mobitela djetetu, roditelj treba voditi računa o više stvari. Djeca većinu vremena na internetu provode komunicirajući sa svojim vršnjacima preko društvenih mreža, ali i igrajući igrice. Roditelj treba dijete upoznati s internetom kao mjestom stjecanja novih znanja i širenja informacija, ali istovremeno, važno je dijete upoznati i sa opasnostima, jer danas je nažalost prošireno i virtualno nasilje među djecom. Ono što je posebno važno je da dijete treba naučiti da svoje ili tuđe osobne podatke ne smije dijeliti sa drugima. Pobrinite se da upozorite djecu na to da se ponekad starije osobe na internetu mogu lažno predstavljati kao njihovi vršnjaci.

kada djetetu kupiti prvi mobitel

Posebnim se aplikacijama za nadzor djece, od kojih neke mogu povezati cijelu obitelj, dječja aktivnost na Internetu može kontrolirati. Aplikacije kao što su MobileKidsmamaBear ili Life360 omogućavaju roditeljima da prate količinu vremena koje dijete provodi na internetu (primjerice, ne više od 30 minuta dnevno), da odrede fizički prostor (put od kuće do škole i školsko okruženje) u kojem se dijete može sigurno kretati, a postoji i opcija hitnoga poziva upomoć.

O čemu voditi računa prilikom kupnje?

Zaštita mobitela – važna je stavka prilikom kupnje prvog mobitela za dijete pa se stoga pobrinite se da uz telefon možete nabaviti i dodatnu opremu kojom ga možete dodatno zaštititi od udarca i padova, da ima garanciju, a ako kupujete preko interneta da se servis nalazi u Hrvatskoj.

Rabljeni mobiteli? Na Njuškalu i sličnim oglasnicima nudi se širok izbor korištenih mobitela koji mogu biti potencijalno rješenje vašeg problema vezanog uz to koji mobitel djetetu kupiti? Dodatno, sigurno ste razmislili i o opciji da sebi kupite neki bolji, jači mobitel, a djetetu proslijedite svoj stari.

Pretplata ili bonovi? Kako se u narodu kaže – sve ima svoje prednosti i mane. Ako ste pretplatnik, za mobilnog operatera ste potencijalno sigurniji i dugoročniji korisnik pa ćete lakše dobiti neke bolje uvjete. A danas možete biti pretplatnik i bez ugovorne obveze. Međutim, kada koristite bonove, puno je lakše kontrolirati potrošnju – što je osobito važno kad su djeca u pitanju.

Cijena mobitela - zadnje, ali ne i najmanje važno (već možda i najvažnije). Većina roditelja ima neki svoj unaprijed definiran maksimalan budžet koji su spremni potrošiti na novi mobitel za dijete. Sad je pitanje hoće li taj maksimalni budžet u potpunosti potrošiti ili će se odlučiti za neku jeftiniju opciju. Djeca su djeca i po svojoj prirodi su nepažljivi. Stoga su kod maloljetnika češća mehanička oštećenja, ali i krađe smartphonea. Kad smo već spomenuli mehanička oštećenja, među njima se najčešće radi o razbijenom staklu ekrana (što je ujedno i jedan od najskupljih popravaka), čiji popravak kod brendiranih mobitela u prosjeku stoji u visini cijene 2 mobitela bez poznatog imena. Ukoliko djetetu odlučite kupiti mobitel, razmislite o tome koliko je dijete pažljivo / odgovorno, hoće li za godinu dana ponukan novim trendovima u tehnologiji htjeti novi mobitel i slično.

 

Datum objave 25/04/2018 1 338

1 Komentar

  • Marin Rakic

    Marin Rakic 27/04/2018 Odgovori

    Imam ulefone u008pro nekih godinu dana i prezadovoljan sam ! uskoro planiram ženi kupiti još jedan ulefone.

KomentirajOdgovori

Usporedi 0
Prev
Next

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn Ukupno

Kupi