Znaš li kako čuvati bateriju na svom mobitelu?

Znaš li kako čuvati bateriju na svom mobitelu?

Muči te ubrzano pražnjenje baterije na mobitelu? Onda je ovo tekst za tebe.

Dosad smo te već upozorili na mitove o pravilnom održavanju baterije tvog smartphonea. Tako smo naučili da optimalno punjenje znači držati bateriju mobitela između 40 i 80% kapaciteta, a naučili smo i zašto je pametno ne ostavljati puniti bateriju preko cijele noći.

Danas idemo korak dalje i dajemo ti savjete o načinima kojima ćeš produžiti trajanje baterije u svakodnevnom korištenju, što zna biti naročito veliki izazov za izričito hladnog ili toplog vremena. 

Kako čuvati bateriju svog smartphonea?

1. Tehnologija i visoke temperature baš se i ne slažu naročito, a to vrijedi i za bateriju tvog smartphonea. Znamo da se litij-ionske baterije zagrijavaju pri radu, a koristimo li na njima zahtjevne aplikacije poput Google Mapsa i držimo još k tome mobitel na mobilnom držaču u autu pri izravnoj sunčevoj svjetlosti, bateriju forsiramo toliko da je često na rubu očaja. Drugim riječima, zahvaljujući vremenskim uvjetima baterija svake godine izgubi dio kapaciteta pa za njezin duži vijek poslušajte naš savjet broj jedan koji glasi - kloni mobitel od sunčeve svjetlosti

2. Drugi savjet o kojem dosad nismo pisali je sljedeći - puni ugašeni mobitel. Recimo da se punjač voli zbuniti kada se nalazi u upaljenom mobitelu i poremeti kalibraciju. To znači da ponekad nivo baterije tvog uređaja «misli» da ima dovoljno energije i pokazuje 10%, da bi se nakon nekoliko minuta ugasio jer u stvarnosti energije nema. Stoga se baterija nastavlja puniti te nakon što je puna opet dovodi do dodatnog opterećenja.

3. Treći savjet je da puniš bateriju s pravog izvora energije. Vjerojatno znaš iz svog iskustva da je punjenje iz zidne utičnice uvijek brže od punjenja preko računala ili laptopa jer USB portovi ne dostavljaju puno energije. Usporedbe radi, zidna utičnica može isporučiti dvostruko više snage od USB porta, a brzi punjač čak pet puta više energije! Dakle, puni li se tvoj mobitel sporo, a povezan je na laptop, sada znaš u čemu je caka.

Zaključak je jasan. Pridržavaš li se gore navedenih savjeta, tvoja litij-ionska baterija izdržat duže. Naravno da će se s vremenom njezin kapacitet smanjivati u odnosu na trenutak otvaranja kutije u koju je upakirani novi mobitel. Naime, baterije imaju unaprijed određen broj punjenja i pražnjenja, ali pridržavanjem ovih savjeta tvoja bi baterija trebala dulje uspješno napajati tvoj uređaj.

Što ako bateriji nema spasa?

Ukoliko te mobitel dobro služi, nije star i nije u raspadu, vrijedi investirati u novu bateriju. Pritom, kod mobitela s izmjenjivom baterijom, lako ćeš ju sam zamijeniti. Ako mobitel nema izmjenjivu bateriju, to ne znači da moraš baciti mobitel. Javi se u ovlašteni servis i tehničari će ju zamijeniti.

Ako pak je već kasno i tvoja baterija i tvoj mobitel su se zdušno predali, razmisli o novom mobitelu sa zvjerkom od baterije od preko 6000 mAh sati, koja će trajati i do 4 dana, kao što su primjerice Power 3 ili Power 3S.

ulefone power 3 vs power 3S

Datum objave 23/05/2018 0 787

KomentirajOdgovori

Usporedi 0
Prev
Next

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn Ukupno

Kupi