Kako zaštititi staklo ekrana na mobitelu?

Kako zaštititi staklo ekrana na mobitelu?

Ako se pitaš postoji li stopostotno učinkovita zaštita ekrana mobitela - ima jedno rješenje koje ti se baš i neće svidjeti. Drži mobitel na stolu i nemoj ga nositi sa sobom. Ali onda to više nije mobitel, za to smo imali fiksne telefone nekad :-)

Zbog čega se neki mobiteli razbiju prilikom pada?

Mobiteli su ponekad krhka bića i u svakom slučaju treba oprezno s njima. Ipak, postoje neke stvari koje utječu na šansu da ti prilikom pada ili udarca pukne staklo ekrana. Pa eto, krenimo redom.

Veličina ekrana ima važnu ulogu na vjerojatnost razbijanja stakla prilikom pada mobitela. Veći se ekrani lakše razbiju. Ljepše je surfati na 5,5 inčnom ekranu visoke rezolucije, nego na nekom malom prozorčiću, ali budite svjesni da su phableti podložniji pucanju.

Visina pada – mislim da ovdje ne trebam puno pisati – stvar je vrlo jasna i svima poznata – ako nam mobitel padne sa veće visine, veća je i vjerojatnost da nam se staklo ekrana razbije u milijun sitnih komadića.

Kut padanja – ne znam je li se kome od vas ikad dogodilo da vam mobitel padne na lice, tj. na prednje staklo, cijelom svojom širinom i dužinom na asfalt? Vrući i tvrdi. Meni je. Pogledam mobitel, a on je, začudo, ostao u jednom komadu. Međutim, sljedećom mi je prilikom pao na sam donji kut uređaja i nije se proslavio. Bio je potreban popravak.

Može li nam pomoći kaljeno staklo?

kaljeno staklo

Zaštitno kaljeno ili temperirano staklo svakako može pomoći u zaštiti mobitela i njegovog ekrana, osobito od ogrebotina. Kaljeno staklo najčešće nije skupo i isplati se investirati u njega. Prilikom kupnje svakako obrati pažnju na  to radi li se o kaljenom staklu koje je predviđeno baš za tvoj model. Ono na što također treba pripaziti je kako staviti kaljeno staklo? Pažljivo i polako. Važno je da opereš ruke i dobro očistiš zaslon mobitela prije početka postavljanja – posebnom krpicom koja obično dođe sa kaljenim staklom. Provjeri da u prostoru oko tebe nema prašine. Naime, ukoliko sitna čestica dođe na zaslon ekrana, staklo neće lijepo prionuti na ekran te se oko te sitne čestice može stvoriti mali mjehurić zraka. A mjehuriće ispod stakla nitko ne voli, zar ne? I još jedna stvar; nakon što skineš zaštitnu foliju sa ljepljive strane stakla, pažljivo odmjeri gdje ćeš prisloniti staklo, uzimajući u obzir predviđene otvore za zvučnik, mjesto za senzor otiska prsta, itd. (Možeš malo vježbati i dok nisi skinuo/la foliju.) Jednom kad prisloniš kaljeno staklo na smartphone, nema više pomicanja. Zato, samo pažljivo!

Međutim, kaljeno staklo je ipak staklo i ono ipak malo smanjuje osjetljivost ekrana na dodir, što nas može dosta ljutiti ako želimo brzo tipkati poruke. Zato se u zadnje vrijeme sve više koriste zaštitne folije ali i posebni premazi na temelju nano tehnologije koji pruža odličnu zaštitu ekranu mobitela, ali i drugih staklenih površina kao što su tablet, naočale, objektiv fotoaparata… Ono što je najbolje kod spomenutog premaza je činjenica da je nevidljiv, ima antibakterijska svojstva i navodno smanjuje radijaciju mobilnog uređaja. Lako se nanosi i nema opasnosti od pojave ranije spomenutih mjehurića. Rok trajanja je 1 godinu, ali je nešto skuplji od kaljenih stakala. Ipak, bolje investirati u dobru zaštitu, nego kasnije u vanjamstveni servis. Inače, ima i drugih proizvoda koji funkcioniraju na istu foru, ali ovaj mi se baš svidio nekako, a ima ga i u Hrvatskoj za kupiti.

Ali ni to nije sve! Plastične maske, preklopne torbice, futrole, silikonske maske… Današnji mobiteli stvarno dolaze sa mnogo accessories-a. Preklopne futrole sa silikonskim kućištem najbolja su kombinacija. Neke preklopne torbice dolaze sa magnetnom kopčom. Neki to vole, neki ne, ali činjenica je da se magnetna kopča tijekom pada ne otvara i na taj način štiti ekran od pucanja prilikom eventualnog pada.

Mobitel se razbio, što sada?

Može ti se dogoditi da se staklo ekrana (tzv. touch panel) ili vodljivo staklo ekrana razbije u mnogo sićušnih komadića, a mobitel i dalje radi najnormalnije. Najčešće je to samo estetski problem i sam možeš procijeniti hoćeš li se javiti u ovlašteni servis i zatražiti zamjenu touch panela. Ipak, samo da vas upozorim da kroz razbijeno staklo lakše može ući vlaga u uređaj (voda, tekućina, znoj…) i oštetiti drugo, donje staklo ekrana, (tzv. LCD ili LCM – Liquid Crystal Matrix). Onda to više nije samo estetski problem. Možda među vama ima i onih „sretnika“ kojima je prilikom pada razbijen ili oštećeno oboje – i touch panel i LCD. To ćeš dijagnosticirati na način da možeš vidjeti crte po ekranu, miješanje boja, padanje snijega, primijetiti da mobitel ne reagira dobro na dodir prsta, itd… To će ti, nažalost, biti skupa „sreća“.

Neki su pametni telefoni izrađeni na način da su touch panel i LCD u jednom komadu i nemoguće je zamijeniti samo gornje staklo. U tom će slučaju vanjamstveni popravak biti skuplji, jer je potrebno zamijeniti obje komponente zaslona.

Sve u svemu, budi pažljiv s mobitelom, nemoj sjesti na njega, bacati ga po kauču, niti vrućem asfaltu... A malom investicijom u dodatnu opremu savjetujemo da minimiziraš potencijalne probleme sa mobitelom.

A ako si sklon nezgodama, onda ti preporučamo da razmisliš o kupnji nekog robusnog uleFone mobitela iz Armor linije; Armor 2 ili Armor X. 

 

Datum objave 31/08/2018 0 1107

KomentirajOdgovori

Usporedi 0
Prev
Next

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn Ukupno

Kupi